Oogkliniek Noord Limburg

Zwevende troebelingen

Zwevende troebelingen in beeld

Zwevende troebelingen in beeld, ook wel floaters of mouches volantes genoemd kunnen zeer hinderlijk zijn. Hoewel in de meeste gevallen onschuldig kunnen ze vooral een storende factor zijn bij bijvoorbeeld lezen of autorijden.

Ze worden veroorzaakt door troebelingen in de vulling van het oog, het glasvocht, áchter de lens. Bij ernstige klachten van deze troebelingen kan een laserbehandeling verricht worden die de troebelingen kan doen oplossen (laser-floaterotomie). Deze laserbehandeling valt veelal onder de commerciële (niet vergoede-) laserbehandelingen en wordt niet in onze kliniek verricht. Op internet zijn enkele centra te vinden die deze behandeling tegen betaling aanbieden.

Vaak zijn meerdere laserbehandelingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Hier zal een dergelijk gespecialiseerd centrum u over informeren. Soms werkt een laserbehandeling niet of onvoldoende. In het geval van ernstige klachten is er de mogelijkheid tot het operatief verwijderen van het gehele glasvocht mét de resterende troebelingen. Deze operatie is een uitgebreide ingreep die in andere, gespecialiseerde centra, zoals academische ziekenhuizen of retina-gespecialiseerde behandelcentra verricht wordt.